sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

Norman Mailer - Adolfin linna

Tiedätkö sen tunteen, kun joku kirja huutelee sinulle hyllystä LUE MINUT! Minulla on tapana kierrellä kirppareita ja etsiä kirjoja, joille tarjota uusi koti ja mahdollisuus olla muutakin kuin kierrätyspaperia. Ehdin käydä useampaan otteeseen eräällä kirpparilla ja tämä kirja nappasi aina huomioni sieltä hyllystä. Pyörittelin sitä kädessäni ja laitoin aina takaisin. Joka kerta jokin jäi hieman vaivaamaan mieltä ja perustelin aina ostopäätöksen lykkäämistä sillä, että ei minua kiinnosta lukea Hitlerin lapsuusvuosista. Lopulta kirja voitti ja minun oli pakko ostaa se. 

Onneksi ostin. Arki on riepotellut ja lukeminen on ollut hidasta, ja sekös vasta harmittaa, kun käsissä on teos, jota ei malttaisi laskea pois ennen kuin viimeinenkin sivu on luettu loppuun. 

Kirjassa tosi ja fantasiankaltainen fiktio paiskaavat kättäpäivää ja kulkevat loistavana parivaljakkona saumatonta yhteistyötä tehden viimeiselle sivulle saakka. Kirjaa kertoo ylemmän luokan paholainen, joka on saanut tehtäväkseen valjastaa nuori Adolf oikeille urille elämässään, jotta Maestro voi sitten aikanaan kerätä kypsän hedelmän. Mailer maalailee tämän paholaisen suulla riettaan ja rikkaan sukurutsaisen historian, jonka loppu tuotteena on yksi maailman kompleksisimmista, julmimmista ja epäselvimmistä henkilöhahmoista. Adolf Hitler. 

Kirja on koukuttavaa tykitystä heti ensimmäisestä luvusta saakka. Tarina on niin elävästi kerrottu, että se pakottaa mielikuvituksen kuvittamaan jokaisen sivun ja lukeminen on loppujen lopuksi mielen tuottamaa elokuvaa. Harvoin suosittelen lämpimästi, mutta jos joskus sen teen niin nyt. En ole ennen lukenut Maileria ja tämä oli niin positiivinen yllätys, että tulen lukemaan toistekin miehen teoksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti