Luettuani Herman Woukin suuren teoksen, Menestyksen hinta, huomasin potevani aikamoista valinnanvaikeutta kirjahyllyä katsellessani. Olemme jo vuosia aviomieheni kanssa valinneet toisillemme luettavaksi haastekirjoja ja melkein vuoden haastetauon jälkeen päätin antaa mieheni ratkaista kiperän pulman seuraavasta luettavasta teoksesta. Valinta hieman yllätti minut, sillä käteeni ojennettiin Graham Greenen Kymmenes mies. Parissa illassa luettu kirja paljastui kivaksi yllätykseksi ja mieluisaksi luettavaksi.
Graham Greenen kirja ei ole varsinainen kaunokirjallinen teos, vaan elokuvan käsikirjoitus.Teatterin ystävänä näin tekstin taipuvan myös näyttämölle, sillä henkilöhahmoja kirjassa oli vain kourallinen ja kaikki draaman ja myös komedian ainekset olivat hyvin käsillä, vaikkakin huumori taisi pilkahdella synkeänä huijariparodiaan viittaavana taustavireenä.
Tapahtumat sijoittuvat toisen maailman sodan aikaan. Rikas mies huomaa kiperässä tilanteessa ostavansa henkensä omaisuutensa arvosta. Tämän kaupan hinta on kuitenkin moninkertainen, sillä joku muu menetti asian vuoksi henkensä ja siitä taas seuraa hinta karvaasta omastatunnosta sekä valheessa elämisestä. Rinnalle punoutuu kuitenkin komedinen juonenkäänne petoksesta ja petoksesta petoksen sisällä. Kuulostaa monimutkaiselta, mutta kaikessa kauheudessaan aika huvittaavaa oikeastaan.
Kirja oli mukava pieni makupala, jonka lukee tunneissa. Tunnelmat ja maisemat vilisevät silmissä, aivan kuin elokuvaa katselisi, joten käsikirjoitus lienee silloin onnistunut? Taidan tutustua jatkossa muihinkin Greenen teoksiin, sillä niitäkin hyllystä muutama löytyy.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti