torstai 12. marraskuuta 2015

Henning Mankell - Haudattu

Haudattu on ihastuttava pienoisromaani Wallander-sarjasta. Mankell on kirjoittanut kirjan jo 2002 jaettavaksi alunperin ilmaisena kylkiäisenä jonkun muun kirjan ostaneelle. Vaikka kirjassa tapahtuu rikos, kirja mielestäni kuitenkin ruotii enemmänkin ikääntyvän miehen sielunmaisemaa ja yksinäisyyttä. 

Kurt Wallander pohtii rikosta ratkaistessaan ja ikääntyneitä todistajia ja asianosaisia kuullessaan myös omaa elämäänsä ja karttuvaa ikäänsä. Unelmia rauhaisista eläkepäivistä alkaa siintää jossain horisontissa, mutta ne on kuitenkin siivitetty myös pelolla yksinäisyydestä. 

Kirjassa nousee myös esille syyllisyys, jonka kanssa ihminen elää hamaan loppuunsa saakka. Luurangot kaapeissa ovat kunkin mukana, vaikka niistä kuinka haluaisi päästä eroon. Historia, jonka elämä meille kirjoittaa, on muuttamaton. Emme voi poistaa sitä tai kirjoittaa joitakin lukuja uusiksi haluamallamme tavalla. Aika koskettavaa jollain tavalla. 

Olen aina pitänyt Mankellin kirjoista. Niissä on usein jotain mukavan melankolista ja mukaansatempaavaa rytmiikkaa. Wallander-sarjan kirjoja en ole juuri lukenut, mutta pidin kyllä nytkin lukemastani paljon. Kirjan lopussa on vielä mielenkiintoinen essee Wallander-hahmon synnystä ja kehittämisestä, mikä mukavasti avaa kirjailijan omia ajatuksia ja suhdetta tähän suosittuun komisarioon.

1 kommentti:

  1. Minäkin pidän Mankellin kirjoista ja myös Wallander-sarjasta, jonka varhaisemmat kirjat olen lukenut kaikki. Mankell osaa tuoda näkyviin sitä ajatusprosessia, jonka avulla Wallander rikokset ratkaisee. Tämä Haudattu vaikuttaa mielenkiintoiselta.

    VastaaPoista